Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
(3x−7) ∶ (x + 5) = (x − 3) ∶ (x + 2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Ennek a megoldása kellene
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(3x−7)/(x + 5) = (x − 3)/(x + 2)`
Először is kikötések:
Nem lehet 0-val osztani, tehát ki kell kötni, hogy egyik nevező se nulla:
`x ≠ -5`
`x ≠ -2`

Aztán nem lehet semmit se okoskodni, át kell szorozni a nevezőkkel:
`(3x−7)(x + 2) = (x − 3)(x + 5)`
Végezd el a szorzást, aztán rendezd a négyzetes, első hatványú meg konstans tagokat egy oldalra, kijön egy másodfokú egyenlet.
Meg tudod idáig csinálni? Ha nem, akkor egyrészt bajban leszel gyorsan, másrészt szólj és segítek.

Aztán már csak a másodfokú megoldóképletbe kell helyettesíteni, végül ellenőrizni a kikötéseket és kész.

Szólj, ha elakadsz.
0