Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika testek úszása

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1162
A vízen 100g tömegű fadarab úszik. Mekkora a ráható helhajtóerő ? Változik-e a fadarabra ható felhajtóerő, ha higanyon úszik? Melyik folyadékban nagyobb a afadarb merülési mélysége ?
Milyen irányú erővel tudnánk a fadarabot víz alá nyomni? Hogy számítható ki ennek a nyomóerőnek a nagysága ? Köszönöm a segítséget!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
- Mekkora a ráható helhajtóerő ?
Mivel úszik, szóval nem süllyed lefelé, nem mozog, ezért a rá ható erők eredője nulla.
Vagyis a felhajtóerő pont ugyanakkora kell legyen, mint a súlya. Számold ki a súlyát.

- Változik-e a fadarabra ható felhajtóerő, ha higanyon úszik?
Higanyban is úszik, ott is akkora tehát a felhajtóerő, mint a súlya.

- Melyik folyadékban nagyobb a afadarb merülési mélysége ?
A higanynak nagyobb a sűrűsége, tehát kevesebb kiszorított higany kell a felhajtóerőhöz. Találd ki, hogy akkor kisebb, vagy nagyobb a merülés.

- Milyen irányú erővel tudnánk a fadarabot víz alá nyomni?
Lefelé kell nyomni, akkor az erő iránya ... találd ki

- Hogy számítható ki ennek a nyomóerőnek a nagysága ?
Nézzük, milyen erők hatnak rá:
1) a súlya lefelé: `G`
2) a nyomóerő lefelé: `N`
3) a felhajtóerő felfelé: `F`
Ennek a háromnak az eredője nulla, tehát `G+N=F`, vagyis `N=F-G`
Amikor teljes terjedelmében a víz alatt van, akkor annyi felhajtóerő hat rá, mint a kiszorított víz súlya:
`F=m_"víz""·g=V_"víz"·ρ_"víz"·g`
A kiszorított víz térfogata megegyezik a fa térfogatával, ezért
`F=V_"fa"·ρ_"víz"·g`

Tudnunk kellene a fadarab térfogatát, akkor ki lehetne számolni.
Az is elég, ha tudjuk a fa sűrűségét, mert `m_"fa"/V_"fa"=ρ_"fa"`, vagyis
`V_"fa"=m_"fa"/ρ_"fa"`
Ezt beírva az előzőbe:
`F=m_"fa"·ρ_"víz"/ρ_"fa"·g`

Vagyis így lehet kiszámolni a leszorító erő nagyságát:
`N=F-G`
`N=m_"fa"·ρ_"víz"/ρ_"fa"·g-G`
`N=m_"fa"·ρ_"víz"/ρ_"fa"·g-m_"fa"·g=m_"fa"·g·(ρ_"víz"/ρ_"fa"-1)`
1