Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletmegoldás/Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
A következő a feladat:
Oldd meg az egyenletet!
|7-2x|=3x+4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az abszolútérték miatt két részre kell bontanunk a feladatot:
1) 7-2x≥0, vagyis 7/2≥x. Ekkor az abszolútértékes kifejezés nemnegatív, vagyis az abszolútérték-jelet elhagyhatjuk:
7-2x=3x+4
3=5x
3/5=x
2) 7-2x<0, azaz 7/2<x, ekkor az abszolút értékben lévő kifejezés negatív, vagy az ellentettjére változik:
2x-7=3x+4
-11=x
0