Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forráspont-emelkedés

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Tudna valaki segíteni ebben a feladatban?
Számítsa ki a dioxán molális forráspont emelkedését ha 173 gramm dioxánban 2,58 gramm naftalint oldva az oldat forráspont emelkedése 0,364 Celsius fok.
Számolás menetét nem értem.
A választ előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A forráspont-emelkedés:
`DeltaT=c_"Raoult"*DeltaT_m`

Ebből a molális forráspont emelkedés:
`DeltaT_m=(DeltaT)/c_"Raoult"`

A Raoult-koncentráció 1 kg oldószerben feloldott anyagmennyiség:
`c_"Raoult"((mol)/(kg_"oldószer"))= (2.58g)/(128g/(mol)*0.173kg)=0.1165(mol)/(kg)`

A molális forráspont emelkedés:

`DeltaT_m=(DeltaT)/c_"Raoult"=(0.364⁰C)/(0.1165 (mol)/(kg) )=3.1245 (⁰C*kg)/(mol)`
Módosítva: 6 éve
1