Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1200
Vízszintes asztallapra egymás mellé m=2kg M=6kg tömegű téglatesteket helyezünk a két téglatestet egy F=40N nagyságú vízszintes irányú az oldallapokra merőleges erővel megtoljuk.
Mekkora a téglatestek gyorsulása,ha a surlódástól eltekintünk?
Mekkora erővel nyomja az egyik test a másikat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az a két test olyan, mintha lenne egyetlen egy `m_2=8` kg tömegű test. Arra hatsz `F=40` N erővel, akkor a gyorsulás `F=m_2·a`-ból számolható.

Ez ugye tiszta, hogy amekkora erővel nyomja az egyik a másikat, ugyanakkorával nyomja a másik is az egyiket. Nevezzük ezt `F_2` erőnek.
Mondjuk az `M` van elől. Az is az előbb kiszámolt `a` gyorsulással gyorsul. Vagyis `F_2=M·a`
0