Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1316
Tudnátok segíteni, hogy a következő feladatot, hogy kell megoldani?
Mekkora annak a gömbnek a sugara, amelyben a középpontok 3 cm távolságra levő síkmetszet területe 50,26 négyzetcentiméter?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A síkmetszet egy kör, ennek a körnek a sugarát így ki tudjuk számolni:

r²*π=50,26, erre r=~4 cm, így átmérője 8 cm.

Ha összekötjük a gömb középpontját a kör kerületével, akkor egy kúpot kapunk, ha annak vesszük az alapkörére merőleges fősíkmetszetét, akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol a szárak hossza R, az alap hossza 8 cm, az alaphoz tartozó magasság 3 cm. Innen már be tudod fejezni? R=5 cm lesz a végeredmény.
0