Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
392
1. feladat

vas
m=2000kg
20°
..…....1539°C
Hány Q lesz??



2.. feladat

cink
m=1,5 kg
19°C
.........970°C
Hány Q lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom a felmelegítéshez szükséges energia mennyisége a kérdés.
Q = c · m · ΔT
A c-t (fajhőt) ki kell keresni.
cvas = 0,46 kJ / (kg · ⁰C)
ccink = 0,4 kJ / (kg · ⁰C)

1.)
m = 2000 kg
T₀ = 20 ⁰C
T = 1539 ⁰C
cvas = 0,46 kJ / (kg · ⁰C)
ΔT = ?
Q = ?
-----------------
ΔT = T - T₀
ΔT = 1519 ⁰C
Q = c · m · ΔT
Q = 0,46 kJ / (kg · ⁰C) · 2000 kg · 1519 ⁰C
Q = 1 397 480 J = 1 397,48 kJ = 1,39748 MJ

2.)
m = 1,5 kg
T₀ = 19 ⁰C
T = 970 ⁰C
ccink = 0,4 kJ / (kg · ⁰C)
ΔT = ?
Q = ?
-------------------
ΔT = T - T₀
ΔT = 951 ⁰C
Q = c · m · ΔT
Q = 0,4 kJ / (kg · ⁰C) · 1,5 kg · 951 ⁰C
Q = 570,6 J
1