Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 8. Osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
938
Tudnátok segíteni?

1. Péter biciklivel, Dani Rollerrel indul el egyszerre egy 28,8 km hosszú kerékpárút két végéről egymással szembe. Péter sebessége 15 km/h, Dani sebessége 9 km/h.

a, Hány perc múlva találkoznak?

b, Mekkora utat tett meg a találkozásig Péter?



2. Kati és Feri krumplit pucolnak a nyári táborban. Kati egyedül 3 óra alatt, Feri egyedül 2 óra alatt pucolná meg a krumplit. Hány perc alatt végeznek, ha együtt dolgoznak?


3. 28 kg 900 Ft/kg egységárú, és 22 kg 1100 Ft/kg egységárú kávét összekeverünk.

Mennyi lesz a 1 kg kávé ára ebből a keverékből?


Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.

Teljes út: 28,8

Péter (bicikli): 15
Dani (roller) 9

Arány 9:15

28,8/24 (24 az arányok összege) = 1,2

Peti: 15*1,2=18 km
Dani: 9*1,2 = 10,8 km

Az időhöz elég az egyiket kiszámolni, de mind a kettőt leírom:

15 km/h sebességgel 1,2 óra alatt teszi meg Peti azt az utat, ahol találkozni fognak (a 18 km-ét), azaz 60 perc + 12 perc = 72 perc.

9 km/h sebességgel 1,2 óra alatt teszi meg Dani azt az utat, ahol találkozni fognak (a 10,8 km-ét), azaz 60 perc + 12 perc = 72 perc.

Nem tudom helyes-e, más is gondolja végig! :)
0