Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
858
Vakaki tudna ebben segíteni?
1. Lg²x-lg√x=0,5
2. (1/5)^(lg²x-lgx)=1/125*5^(lgx-1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
2.
0

1. √x átírható x1/2 alakban, ekkor használhatjuk a logaritmus azonosságát:

lg²(x)-(1/2)*lg(x)=0,5, legyen lg(x)=t, ekkor ezt az egyenletet kapjuk:
t²-(1/2)*t=0,5, szorozzunk 2-vel:
2t²-t=1, vonjunk ki 1-et
2t²-t-1=0, ezt meg tudjuk oldani a megoldóképlettel: t₁=1, t₂=-1/2. Mivel t=lg(x) volt, ezért

1=lg(x), erre x=10 a megoldás
-1/2=lg(x), ennek pedig 1/√10=x.

2. Írjuk át a hatványokat 5-ös alapra:

(5-1)(lg²(x)-lg(x))=5-3*5(lg(x)-1), majd használjuk a hatványozás azonosságait:

5(-lg²(x)+lg(x))=5(lg(x)-4)

A logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt ezek akkor egyenlőek, ha a kitevők egyenlők, tehát

-lg²(x)+lg(x)=lg(x)-4, egyenletrendezés után
lg²(x)=4 adódik, erre
lg(x)=2, amire x=100 a megoldás
lg(x)=-2, erre pedig x=1/100, ez a két megoldás van.
1

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.:) Most már értem hol rontottam el.
0