Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK VALAKI %

Főoldal » Általános iskola » Matematika
334
40%-os árcsökkentés alkalmával 2800ft-ért vettem egy pulcsit. Hány ft lesz, ha még 15%-kal csökkentik az árát? Ez az eredeti árnak hány %-os árcsökkentése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
40 %-os árcsökkentés: az eredeti ár 60 %-a maradt meg.
Vagyis a 2800 Ft az 60 %. Egyenes arányosság:
2800 Ft --> 60 %
x Ft --> 100 %
-----------------
x = 100/60 · 2800 = 4666,67 Ft az eredeti ár.

Csökkentsük még 15 %-al:
2800 Ft --> 100 %
x Ft --> 85 %
----------------------
x = 85/100 · 2800 = 2380 Ft

Eredeti ár hány %-a ?
4666,67 Ft --> 100 %
2380 Ft --> x %
----------------------
2380 / 4666,67 · 100 = 51 %

Az árcsökkentés így: 49 %
0