Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
438
Összeöntünk 100g 17%-os és 150g 45%-os oldatot. Hány százalékos oldatot fogunk kapni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először is számoljuk ki, hogy az egyes oldatokban hány gramm az oldott anyag.
100 g --> 100 %
x g --> 17 %
------------------
x = 17/100 · 100 = 17 g

150 g --> 100 %
x g --> 45 %
------------------
x = 45/100 · 150 = 67,5 g

Ha összeöntjük, akkor 67,5 g + 17 g = 84,5 g lesz benne az oldott anyag, az oldat össztömege pedig 150 g + 100 g = 250 g lesz. Azt kell kiszámolni, hogy a 250 g hány %-a a 84,5 g.
250 g --> 100 %
84,5 g --> x %
------------------
84,5/250 · 100 = 33,8 %

Tehát az oldat 33,8 %-os lesz.
0