Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Témazáró

Főoldal » Középiskola » Kémia
1129
Hány gramm vízzel lehet 200,0g 50%m/m-os kénsav oldatot 10,0%m/m-osra hígítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
200 g 50%-os kénsavban 100 g víz és 100 g kénsav van.
A hígításkor a kénsav mennyisége nem változik (100 g).

oldott anyag (g) *100
----------------------- = 10 tömeg%
oldat (g)

x a hozzáadott víz mennyisége

100 g
----------=0,1
200 g + x

100=0,1*200+0,1*x
100=20+0,1*x
80=0,1*x
x=800

Tehát 800 gramm víz hozzáadásával lehet 200,0g 50%m/m-os kénsav oldatot 10,0%m/m-osra hígítani.

Ellenőrzés:

100 g kénsav *100
--------------------------- = 10 tömeg%
800 g víz + 200 g oldat
1