Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Szövetkezetesítés

484
1-2 bővített mondatban megtudjátok fogalmazni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szövetkezetesítés
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Szövetkezetesítés: más néven a mezőgazdaság szocialista átszervezése (kollektivizálás). A földek közös megművelésére való áttérés, a termelőszövetkezeti csoportok létrehozásának folyamata. Nem jelenti a földek államosítását, mivel a föld tulajdonjoga elvileg még évtizedekig az eredeti parasztgazdák kezében maradt. Magyarországon 1948-tól kezdődött meg az erőszakos szövetkezetesítés, amit 1953-ban Nagy Imre reformjai fékeztek le.

1

Ez a mezőgazdaság szocialista átalakítása, szovjet mintára. A szovjet szovhozok mintájára hozták létre Magyarországon a termelőszövetkezeteket, először a Rákosi korszakban, majd a Kádár korszakban másodjára. A lényege, hogy a parasztoknak be kellett szolgáltatniuk földjeiket, állataikat, gépeiket, egyszóval mindent ami a föld megműveléséhez kellett, valamint az összes terményüket. Az egyéni, paraszti gazdálkodást felváltotta egy felülről, tervgazdasággal meghatározott, központi gazdálkodás. Ez sokkal kevésbé volt hatékony, mint az egyéni gazdálkodás, így a mezőgazdasági termelés csökkent. Ezt változtatta meg a második kollektivizálási hullámban Kádár, aki engedélyezte a háztáji gazdálkodást, amivel újra nyereségessé tudta tenni a mezőgazdasági munkát és termelést.
1