Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hús! Sos!

276
Mi a hús táplálkozás-élettani szerepe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Egyéb

Válaszok

1
A húsok és hústermékek táplálkozásban betöltött
szerepe
A fejlett országokban a húsfogyasztás alapvetően magasabb, mint a kevésbé fejlett szegény ázsiai és afrikai
országokban, ahol a teljes energia bevitel 80%-át növényi szénhidrátok biztosítják és a fő fehérjeforrásokat is a
növények jelentik. A hús nem tekinthető ugyan esszenciális tápláléknak,
a döntően vegetáriánus táplálkozást folytató fejlődő országokban ennek ellenére lényegesen magasabb a
táplálkozással is összefüggő csecsemő- és gyermekhalandóság, a nők körében a vashiányos anémia, továbbá az
A-vitamin hiány.
A hús a fejlett országokban az energia-felvétel mintegy 16%-át, a fehérjefogyasztás 30, míg és a zsírfelvétel
26%-át teszi ki. Az otthoni felhasználásra vásárolt nyershúsok közül a baromfihús a domináns, de amennyiben a
feldolgozott hústermékeket is figyelembe vesszük, akkor a tőkehúsok fogyasztása lényegesen meghaladja a
baromfihúsét.

A húsból készült termékek a teljes húsfogyasztás közel felét teszik ki. Ezek közül is a szalonna és a sonka teszi
ki a fogyasztás egynegyedét. Húsokkal vesszük fel a telített zsírsavak mintegy 23, a többszörösen telítetlen
zsírsavak átlagosan 16%-át. A hús fontos forrása továbbá az előzőekben említett jól hasznosuló szervetlen
táplálóanyagoknak, a cink bevitel 16%-át, a réz bevitel 29%-át, a szelén bevitel 15-20%-át, valamint a vas
bevitel 24%-át biztosítja. A vitaminokat illetően a hús a B12-vitamin 55%-át, az A-vitamin 36%-át, a B3-vitamin
26%-át, a B6-vitamin 23%-át, a B2-vitamin 18%-át és a B1-vitamin 14%-át biztosítja a teljes felvételnek.
1