Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2064
Ismét van egy kis leckénk. Elkezdtük csinálni, viszont van, ahol a képlet, ezáltal a behelyettesítés nem igazán megy, illetve a már megcsinált 2. példánál számomra irreálisan magas az eredmény, ami lehet, hogy jó. :-)

1. Hány átlója van egy konvex sokszögnek, ha oldalainak száma: 7
n*(n-3):2 Eredményünk: 14

2. Számítsuk ki a sokszög belső szögeinek összegét, ha oldalainak száma: 7
(n-2)*180 Eredményünk: 900 Na itt megakadtam, hogy biztos-e, vagy valami kimaradt a képletből.

3. Számítsuk ki a szabályos sokszög egy belső szögét, ha oldalainak száma: 7

4. Hány oldala van a konvex sokszögnek, ha egy csúcsából húzható átlóinak száma: 7

5. Hány oldalú az a konvex sokszög, amelyben a belső szögek összege: 900
Itt az eredmény gondolom 7 (a 2. feladatból kiindulva), csak a levezetés nem megy.

6. Hány oldalú az a szabályos sokszög˙, amelyben egy belső szög nagysága 108°

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az 1. és a 2. is jó, mivel a 2.ban fokban van az eredmény, ezért nem sok az ;)
3. szögek összege: (7-2)*180=900°, egy belső szöge: 900/7=128,57°
4. összes átlója tehát 7*n db ⇒ n(n-3)/2=7n
n²-3*n=14*n n²-17*n=0 n₁=17 n₂=0, ez nem megoldás
Tehát ez a sokszög 17 oldalú.
5. (n-2)*180=900
n-2=5 n=7
7 oldalú ez a sokszög.
6. belső szögek összege n*108°
(n-2)*180=n*108
180*n-360=108*n
72*n=360
n=5
Tehát 5 oldalú a sokszög.
1