Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
432
Egymástól 20 m távolságban rögzítünk egy-egy 1,5 kg tömegű testet. Az egyiknek 10 ²C, a másiknak 2·10²C töltése van. Mekkora és milyen irányú gyorsulással indul el a két test, ha a rögzítésüket feloldjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elektosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Coulomb törvényét kell elsősorban alkalmazni.
F = k · (Q1 · Q2) / r2
A k arányossági tényező, megközelítőleg az értéke:
k = 9 · 109 (Nm2) / C2 .

Először is helyettesítsünk be a képletbe:
F = 9 · 109 (Nm2) / C2 · (102 C · 2 · 102 C) / (20 m)2 =
4,5 · 1011 N

Mivel + előjelű mindkettő, ezért felteszem azonos töltésűek, ezért ellentétes irányba fognak elindulni. Newton törvénye alapján:
∑F = m · a --> a = F / m
a = 4,5 · 1011 N / 1,5 kg
a = 3 · 1011 m/s2
Módosítva: 6 éve
0