Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.o. felszínszámítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
473
Egy strandlabda átmérője 30 cm (r = 15 cm). Számold ki a felszínét! Mennyi levegő szükséges ahhoz, hogy felfújjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A strandlabda nyilvánvalóan gömbnek tekinthető, így a gömbfelszín és a gömbtérfogat képletével fogunk számolni.
r=15 cm=1,5dm=0,15 m

Felszín:
A=4πr^2=4*π*0,15^2=0,2827m^2=28,27dm^2

A "mennyi levegő szükséges ahhoz, hogy felfújjuk?" kérdéshez célszerű dm-re váltani, mivel majd a térfogati eredményt könnyedén át tudjuk váltani literre.
Térfogat:
V=4πr^3/3=4*π*1,5^3/3=14,137dm^3=14,137liter
Azaz kicsivel több mint 14 liter vagy 14 dm^3 -nyi levegő szükséges a felfújásához.
1

Látom precízen válaszoltak a kérdésedre, de ha van időd a youtube csatornámon találsz térfogat felszín számításról zóló videókat. Megtisztelsz vele, ha belenézel. Köszi.
https://www.youtube.com/watch?v=Eg5_tWV-JGY&list=PLwXxAxAEOlGhNkPDGrUa--Ry3UpFYL2rE
Módosítva: 6 éve
0