Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3062
Határozzuk meg az ábrán látható derékszögű háromszög ismeretlen adatait, ha tudjuk hogy
c= 13 és p= 25/13(törtben)
Küldök mellékletet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
mivel c-t tufjuk ezért c-p=1,92=q
A magasság felezi a szöget. Kapunk egy olyan derékszögő 3szöget ahol a befogók 1,92 és m átfogó a és szög 45 fok. cos45=1,92/a a=2,71 Pit tétellel ki lehet számolni a magasságot, ami 1,91cm. A b oldalt pedig szintén Pit-tétellel megkapod(c a négyzeten-a a négyzeten képlettel)
b=12,71cm
-1

c=p+q, ebből q=c-p=13-25/13=144/13

Magasság-tétel felhasználásával, ami:
m= p*q 
kiszámítható a háromszög magassága:
m= 25/13*144/13 =(5*12)/13=60/13

Például a befogó-tétellel kiszámítható az a és b oldal:
a= m*p 
b= m*q 
Ide már csak be kell helyettesíteni a számokat.

De ugyanaz jön ki, ha az (a, m, p) és (b, m, q) derékszögű háromszögekre alkalmazod a Pitagorasz tételét.
0