Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
2445
55 tömegszázalékos, 1,56 g/cm3 sűrűségű kénsavoldat 100 cm3-ét szeretnénk 10 tömegszázalékos, 1,33 g/cm3 sűrűségű NaOH oldattal semlegesíteni. Írd fel a végbemenő reakció egyenletét! Mekkora térfogatú NaOH-ra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Régen volt kémia, de megpróbálom érthetően:

Kénsav: H2SO4, mivel a térfogata 100cm3, a sűrűsége 1,56 g / cm3, ezért a tömege: 156 g lesz.
Mivel 55 tömegszázalékos, ezért a tiszta kénsav: 85,6 g.

A kénsav moláris tömege: M = 2*1 + 16 * 4*8 = 50 g / mol.
Így az egyenletben 85.6/50 = 1,716 mol kénsavunk lesz.

A reakcióegyenlet:
H2SO4 + 2NaOH = 2H2O + Na2SO4
Így 1 mól kénsavhoz 2 mól NaOH kell.
De nekünk, mint kiszámoltuk 1,716 mol kénsavunk van, így 2*1,716 = 3,432 mól NaOH szükséges.
Az NaOH moláris tömege: 11 + 8 + 1 = 20 g / mol.
Nekünk 3,432 mól van, így a tömege: 20 * 3,432 = 68,64 g lesz, de csak akkor ha 100%-os az oldat.
Nekünk 10%-os, így még be kell szorozni 10el, így 686,4 gramm NaOH-ra van szükség.

Válasz: Mivel a sűrűsége 1,33g/cm3, ezért 686,4 / 1.33 = 516,1 cm3 NaOH-ra lesz szükség.
1