Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamikai fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Egy egér áll a 20 cm hosszúságú nyugvó kiskocsi végén. Mennyit mozdul el a könnyen gördülő kiskocsi, ha az egér átszalad a másik végére? (Egér tömege=15 g, a kocsi tömege 0,045kg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Impulzusmegmaradásból kiindulva tudjuk a feladatot megoldani az alábbi módon:
Tétellezzük fel, hogy a kiskocsi és az egér zárt rendszert alkotnak! Ebből az következik hogy a rendszer összimpulzusa minden időpillanatban azonos.
Ekkor felírható, hogy:
Iegér=Ikocsi
vegér*megér=vkocsi*mkocsi
[tört]segér/t[/tört]*megér=[tört]skocsi/t[/tört]*mkocsi
Ekkor egyszerűsíthetünk az idővel, mivel azok megegyeznek.
segér*megér=skocsi*mkocsi
Ebből csupán skocsi az ismerertlen, amit az alábbiak szerint tudunk kifejezni:
skocsi=segér*[tört]megér/mkocsi[/tört]
Ebbe behelyettesítve:
skocsi=0,2 [m] *[tört]0,015[kg]/0,045[kg][/tört] =[tört]2/30[/tört] ~=0,0667[m]=6,67[cm]
0