Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
909)
a) Vízszintes a vonal, vagyis állandó a nyomás, amit nem magyarul úgy mondunk, hogy izobár.

b) Csökken a térfogat, vagyis a környezet végez munkát a gázon. A munka pedig ennyi:
`p·ΔV=3·10^5\ Pa·(3-1)m^3=6·10^5\ J`
Nem is kellett a fajhőt felhasználni...

c) A belső energia változásról ezt tudjuk:
`ΔU=f/2·nRΔT`
Kétatomos gáz az oxigén, tehát `f=5`
Viszont nem tudjuk a hőmérsékletváltozást. Ellenben tudunk ilyeneket:
`p·V_A=nRT_A`
`p·V_B=nRT_B`
Ha kivonjuk őket egymásból:
`p·ΔV=nRΔT`
vagyis csináltunk egy képletet az `nRT`-re, vagyis az `f/2·nRT`-re is. Ezt összevonva a fentivel:
`ΔU=f/2·pΔV=5/2·6·10^5\ J=15·10^5\ J`

Nem kellett felhasználni, hogy 300 K a hőmérséklet B-ben.
0