Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
694
( 2  + 1)^x-( 2 -1)^x=3/2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, exponenciális, egyenlet, hatványozás, logaritmus, Gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szorozzuk meg mindkét oldalt (√2+1)x-nel, ekkor ezt kapjuk:

(√2+1)x*(√2+1)x-(√2+1)x*(√2-1)x=(3/2)*(√2+1)x

A bal oldalon használjuk a középső két tagra az azonosságot:

=((√2+1)*(√2-1))x=(2+1)x=1x=1, így ez lesz az egyenletből:

(√2+1)x*(√2+1)x-1=(3/2)*(√2+1)x, ezután legyen (√2+1)x=t, ekkor ezt az egyenletet kapjuk:

t*t-1=(3/2)*t, vagyis
t²-(3/2)*t-1=0, szorozhatunk 2-vel:
2t²-3t-2=0, ez egy másodfokú egyenlet, amit meg tudunk oldani;

t₁=2, t₂=-1/2

Mivel t=(√2+1)x volt, ezért

2=(√2+1)x, vesszük mindkét oldal 10-es alapú logaritmusát:
lg(2)=x*lg(√2+1), erre
lg(2)/lg(√2+1)=x adódik.

-1/2=(√2+1)x, ennek nem lesz megoldása, mivel pozitív szám minden hatványa pozitív.
1