Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, sosbe?

Főoldal » Középiskola » Fizika
530
1. Egy rézgyűrű készítéséhez 0,5 kg rezet használnak fel. a réz olvadáshője 205kj/kg. mennyi energiát igényel a folyamat?
Az aranyékszerek készítéséhez az aranyat először fel kell melegíteni, majd megolvasztani. Az arany tömege 2,5 kg, kezdeti hőmérsékelte 21 °C, olvadáspontja 1024 °C, olvadáshője 63kJ/kg, fajhője 0,1 kJ/kg°C. Mennyi energia kell a felmelegítéshez és mennyi az olvasztáshoz? Melyikhez kellett több energia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Fajhő, Olvadáshő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
m = 0.5 kg
L₀ = 205 kJ/kg
Q = ?
---------------------
Q = L · m
Q = 102.5 kJ

2.)
Két képlet kell, az egyik a melegítéshez, a másik az olvasztáshoz.
Q = c · m · ΔT
Q = L₀ · m
Adatok
T₀ = 21 ⁰C
T₁ = 1024 ⁰C
cAu = 0.1 kJ/(kg·⁰C)
L₀ = 63 kJ/kg
-----------------------
ΔT = T₁ - T₀
ΔT = 1003 ⁰C
Melegítés: Q = cAu · m · ΔT
Qmelegítés = 250,75 kJ
Olvasztás: Q = L₀ · m
Q₀ = 157,5 kJ
0