Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11.osztályos matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
Add meg a 3x + y = 12 egyenletű egyenes három
irányvektorát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ebből az egyenletből az x és y együtthatói adják meg az egyenes normálvektorát. A normálvektor tehát n=(3,1). A normálvektor mindig merőleges az irányvektorra, tehát ezt a vektort el kell forgatni 90 fokkal. Ekkor felcserélődnek a koordináták és az egyik az ellentettjére változik. Tehát v=(1,-3) és v=(-1,3) is jó irányvektorok. A harmadikat pedig úgy kaphatod hogy tetszőleges számmal megszorzod az egyik ismert irányvektor két koordinátáját, például 10-zel szorozva v=(10,-30). Így a bezárt szög nem változik, csak a vektor hossza.
0