Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egységes érettségi feladatgyűjtemény gyakorlófeladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1097
Tudnátok segíteni a fizika házi feladatomban? Már 2 órája szenvedek vele és nem bírok rájönni, hogy hogyan kéne megoldani. A feladat: egy gépkocsi egyenletes, 45km/h sebességgel halad el egy álló gépkocsi mellett. Amikor 100 métere távolodott tőle, a második gépkocsi elindult, és állandó 1,2 m/s2(négyzet) gyorsulással halad. Mennyi idő alatt és mekkora úton éri utol a második kocsi az elsőt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. autó sebessége 45km/h = 12.5 méter / sec

2. autó elindulása után mindketten X másodpercig haladnak, amég egymás mellé érnek azaz ugyanannyi utat tesznek meg.

1. autó útjának kiszámítása = v * t = 12.5 t + 100 (mert azt a 100 métert már megtette előnyként)

2. autó útjának kiszámítása
v0 * t + (a/2)*t2.
Mivel v0 = 0, a=1,2m/snégyzet, ezért felíhatjuk az egyenletet:

100 + 12.5*t = (1.2 / 2 ) * t2
rendezve:
-0.6t2 + 12.5t + 100 = 0
A pozitív gyöke a 27, tehát 27 másodperc után érnek egymás mellé.
0