Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
827
Ezt a feladatot kellene megoldani:
Egy óriáskerék fél perc alatt tesz meg egy kört, a kerék átmérője 20 m.
Mennyi a mozgás periódusideje, frekvenciája,szögsebessége és a gondoláinak kerületi sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
T = 30 s (<-- ez a periódusidő)
r = 20 m
f = ?
ω = ?
vk = ?
--------------
f = 1 / T
f = 1 / 30 1/s

ω = 2π / T = 2π · f
ω = 2π / 30 s
ω = 0,21 rad/s

vk = 2 · r · π · f = (2 · r · π)/T
vk = 2 · 20 m · π · 1/30 1/s
vk = 4π/3 m/s = 4,189 m/s
0