Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szövegalkotás cím alapján

256
Kaptunk 3 címet (Táncoló tűzliliomok, Az élet fele útján, A köpönyeg) és az alapján kell megírnunk 1,5 oldalas fogalmazást. A tanár úr azt mondta hogy nem műelemzés kell hanem egy saját fogalmazás de kapcsolódjon a címhez. Nincs ötletem hogy egyáltalán hogy kezdjek hozzá. Valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szövegalkotás, irodalom, fogalmazás
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Az élet fele útján
Ahogy Dante a nagy költő, úgy az egyszerű mindennapi ember is hajlamos eltévedni az élet erdejében. Hisz ahogy kirepülünk a házból, elvégezzük az egyetemet és tényleg fel kéne nőni hisz nem sok biztos pont van már és több lesz a kérdés mint a válasz. Pedig ne mondd nekem hogy nem azt hitted kicsiként hogy a felnőttek mindent tudnak hogy istenek.Hogy nekik a világ egyszerű és jó . Hogy nekik már nincsenek kétségeik. Jönnek az elvárások s hogy legalább tettesd hogy tudod mi van hisz már kéne , Hogy el kéne érned az élet nagy lépéseit :karrier munka család majd szép időskor Tudod az a steril élettörténet amit annyiszor hallottál és rájössz hogy nem jön össze és az ember által alkotott rendszer az idő egyre ketyeg Kéne csinálni valamit hisz kezdenek fiatalok lenni hozzád a szingli lányok, idősnek számítasz a kedvenc kocsmádban, a haverod a gyereket polyába te a mokkát papírba tekered péntek este . Elmúltak a szép huszas évek a fiatalságod a pulton maradt és már nem kérnek tőled személyit a dohányboltban. A borotválkozás már rég nem játék azért hogy felnőttnek érezd magad és ez már sokadik választásod . 35 vagy idősebb mint jézus volt a kereszten Apád 70 volt a temetésén és ha van túlvilág még mindig annyi . Félidő van ahogy látom téged is betört a világ de most kong a harang a szivedben hogy nem csináltál még semmit hogy nem lettél költő nincs zenekarod nem jutottál el soha Amszterdamba A 16 éves éned unalmasnak találná ahogy a félidőben a meccs alatt borsodit veszel ki a hűtöböl. Hogy ez az 5. barátnőd, átlagos sok személyisége nincs olyan akivel csak hosszútávra érdemes tervezni pedig mindig azt mondtad hogy a szerelem nem tarthat örökké és utána hagyni kell Ő se szeret igazán csak megszokott. Hogy még mindig abban az albérletben élsz ahol elősször láttál lányt meztelenül a gangrol hányni Hogy az álmaidat átvette a megszokás a steril élettörténet A kivűlről jövő nyomás megevett. Te se vagy már az a 17 éves göndör gyerek aki egy hotelben akart meghalni 26 évesen túladagolásban. Aki nyomot akart hagyni bélyeget a világon aki a következő Ady akart lenni. Felhagytál a kijárássokkal is pedig anno 7 éve még mennyire élvezted a friss bölcsészek csodálatát feléd, előtte meg az idősebbek élettapasztalatát. Kinőttél mindent, a csajozás is csak tinderen megy már. A nadrágjaid is szűkek és azt a kockásat se mernéd már felvenni ami anno végjegyed volt az Astorián .
Nem ezt akartad, ne hazudj nekem. nem erről áradoztál a kocsma teraszán a fröccsöd mellett. Elveszettebb vagy mint gyereknek voltál pedig sokszor hittek akkoriban hogy egyszer végleg eltűnsz. Most nem találod az utat régen legalább szeretted a járatlanokat de már megakarsz felelni :kertes ház kutya 2 gyerek állandó munkahely és mégis önmagad akarsz lenni: saját kötet művészlakás haverok és azok a szép gimis esték. A
fiatal éned vágyai amik elvesztek és most visszatértek hogy az idő múlásának nyomasztó tégláit rakják válladra , kérdésekkel bombáznak Mikor volt már első élményed utoljára ? Anno 80-ban ? Itt már minden rendezett. elérted tied a steril elfogadott pesti élet. A lázadó művész éned legnagyobb fájdalmára felnőttél és ez végleges. Borozás a gangon már nem kannás, bolti cigi pedig te tekerted a legjobbat gimiben. Az önkifejezésed kimerűl a tapéta választásban, unod mennél de olyan rég hoztál merész döntéseket. Már mintás inget se mersz felvenni. Már nem is vágysz amszterdamba megkeseredtél belenyugodtál . Azt mondtad hogy túl öreg vagy hogy lelépj az útról hogy már úgy sincs ihleted és már nem kell a bakancslistádra pipa . Pedig bíztak benne hogy más leszel hogy radikális példakép és korszakalkotó filozófus Ez így egyszerűb volt igazad van és legalább egészséges vagy. Nem nincsenek kérdéseid csak feladtad a válaszokat. Ahogy mindent ezért idegesít a kisgyerekek kiváncsisága és így lettél az a bácsi aki anno rátok hívta a közterület felügyeletet amikor egymásnak estetek a kapubejárójában. Példakép voltál de a sorsod jobban nyomaszt mint apádé annyi lány akart megmenteni annyi lány féltett téged volna a széltöl is annyian akartak a múzsáid lenni csak te nem lettél művész., Most az instádat körgetve megnyugodnának hogy az ő kamasz fiaik is meg fognak állapodni A temetéseden a rajongóid helyett csak unokáid állnak majd és jó apa leszel és nagyszerű férj

Az ember az élet útja felén megnyugszik utolsó ingere a társadalmi normák által alkotott bilincs letörésére gyenge Marad a rendszerben ha idáig képtelen volt nélküle létezni.
0