Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszerek megoldása grafikusan

Főoldal » Középiskola » Matematika
786
Holnap írok matekból, de nem értem az anyagot :/ Egyenletrendszereket kell megoldani (a 2 kapcsos zárójellel összekapcsolt egyenlet) és függvényként ábrázolni. Melyiket kell az x en, melyiket az y on, és melyik lesz parabola, egyenes, vagy V alakú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, függvény, Egyenletrendszer, grafikus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Írj példát, azon levezetjük.
0

Egyik egyenlet: 3x+3y=-2
Másik: 3x-y=4
0

Egyik egyenlet: 3x+3y=-2
Másik: 3x-y=4

Lineáris egyenletrendszert két módon szoktunk megoldani; az első, ami általánosabb, hogy kifejezzük az egyik ismeretlent; a második egyenletben mindkét oldalhoz hozzáadunk y-t, és elveszünk 4-et, ekkor ezt kapjuk: 3x-4=y, ezt beírjuk az első egyenletben y helyére:

3x+3*(3x-4)=-2, kibontjuk a zárójelet:
3x+9x-12=-2, összevonunk:
12x-12=-2, hozzáadunk 12-t:
12x=10, osztunk 12-vel:
x=10/12, egyszerűsíthetünk: x=5/6, ezt beírjuk y egyenletébe:

y=3*(5/6)-4=(5/2)-4=2,5-4=-1,5.

Úgy ellenőrzünk, hogy a kapott számokat beírjuk a betűk helyére:

3*(5/6)+3*(-1,5)=(5/2)-4,5=2,5-4,5=-2
3*(5/6)-(-1,5)=(5/2)+1,5=2,5+1,5=4, tehát jól számoltunk.

A másik lehetőség az egyenlő együtthatók módszere; ha valamelyik ismeretlenből ugyanannyi van, akkor kivonhatjuk egymásból a két egyenletet (bal oldalt a bal oldalból, jobb oldalt a jobb oldalból). Itt most ez a helyzet, agy ha kivonjuk egymásból a két egyenletet:

3x+3y-(3x-y)=-2-4, vagyis
3x+3y-3x+y=-6, így
4y=6 adódik, x=6/4=1,5, innen úgy számolunk tovább, hogy valamelyik egyenletben beírjuk y helyére a 1,5-et, és végigszámoljuk.

Ha esetleg nincs ilyen ismeretlen, akkor addig lehet szorozni az egyenleteket, amíg nem így lesz; szorozzuk a második egyenletet (-3)-mal, ekkor ezt kapjuk:

3x+3y=-2
-9x+3y=-12, itt most van 3y mindkettőben, így kivonhatjuk egymásból az egyenleteket:

-9x+3y-(3x+3y)=-12-(-2), zárójelbontás:
-9x+3y-3x-3y=-12+2, összevonás:
-12x=-10, osztunk (-12)-vel: x=(-10)/(-12)=5/6.

Ábrázolás: Ehhez mindkét egyenletet y-ra kell rendeznünk:ű

Első: y=(-3x-2)/3, vagy másként: y=-x-(2/3)
Másik: y=3x-4

Ezeket a tanultak alapján már tudjuk ábrázolni. Azért hívják az előbbit lineáris egyenletrendszernek, mivel ezeknek a képe derékszögű síkkoordináta-rendszerben egyenes (linea=egyenes).
Módosítva: 9 éve
0