Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1386
András egy lift padlójára helyezett fürdőszobai mérlegen állva méri a súlyát. Induláskor a mérleg által jelzett legnagyobb érték 80 kg, egyenletes mozgásnál 65 kg, míg fékezéskor 55 kg.

Mekkora András tömege?
Mekkora a lift gyorsulása, illetve lassulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyenletes mozgásnál András súlya egyelő a tömegével, mivel nem gyorsul.
Tehát András tömege 65 kg.

m = 65 kg
g = 10 m/s2 (hogy "szép" szám jöjjön ki)
Fneh = m · g
Fneh = 65 kg · 10 m/s2
Fneh = 650 N (ez akkor van ha a lift nem mozog)

Induláskor András súlya 80 kg, ez azt jelenti, hogy 800 N a nyomóereje, 650 N András súlya gyorsulás nélkül. 800 N - 650 N = 150 N , vagyis a gyorsulás 150 N-al növeli meg a súlyát.
F = m · a
150 N = 65 kg · a
a = 150 N / 65 kg
a = 2,3 m/s2

Lassuláskor 55 kg, ami 550 N. András súlya alapból 650 N, és mivel lassul, ezért 650 N - 550 N = 100 N-al csökkenti a súlyát.
-100 N = 65 kg · a
a = -100 N / 65 kg
a = -1,54 m/s2

Tehát a lift 1,54 m/s2-el lassul, vagyis ebben az esetben: a = -1,54 m/s2
0