Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkinek+számítási feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1962
1.írd fel az alkinek tökéletes égésének általános képletét
2. hány tömeg%-os az az acetonos acetilén oldat amely 200g-ja feleslegben adott brómból 48g-ot fogyaszt el? (vezesd le kérlek)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
A nyílt láncú alkinek tökéletes égésének általános egyenlete:

CnH2n-2 + (3n-1) O2 = n CO2 + 2n-2/2 H2O

2.

acetilén + bróm = tetrabróm-etán
C2H2 + 2 Br2 = Br2HC-CHBr2

Mivel a brómot feleslegben használtuk, ezért az acetilén teljesen telítődött vele és teljes mennyisége elreagált.

1 mól acetilén 2 mól Br2-vel reagál.
26 gramm acetilén 4*79,9 gramm brómmal reagál.
26/4*79,9 gramm acetilén 1 gramm brómmal reagál.
26/4*79,9 * 48 gramm acetilén 48 gramm brómmal reagál.

26*48/(4*79,9) = 3,9049 gramm acetilén reagál 48 gramm brómmal.

Az acetonos acetilén oldat töménysége:
3,9049
-------- * 100 = 1,95 tömeg%
200
Módosítva: 3 éve
1