Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
713
Egy templomtorony magasságát szeretnénk megmérni, de sajnos nem lehet rá felmászni, hogy leengedjek egy kötelet, és azt megmérjem. (Egyébként is a torony nagyon csúcsos, oda kimászni lehetetlenség)

a, Fogok egy 2m-es pálcát és megmérem az árnyékát egy napsütötte napon, ami 4 m.

Ugyanekkor lemérem a templomtorony árnyékát is, ami 13,5 m. Mekkora a templomtorony magassága? Készíts rajzot, számolj hasonlóság alapján!

b, Fogok egy 2m-es pálcát és megmérem az árnyékát egy napsütötte napon, ami 1,5 m.

Ugyanekkor lemérem a templomtorony árnyékát is, ami 18m. Mekkora a templomtorony magassága? Készíts rajzot, számolj hasonlóság alapján!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
x/13,5 = 2/4

4x=13,5*2
4x=27 /:4
X=6,75

6,75 méter magas.

b)
x/18 = 2/1,5

1,5x=18*2
1,5x=36 /:36
X=24

24 méter magas.
Módosítva: 6 éve
0