Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1645
Sziasztok! Valaki el tudná ezt magyarázni nekem?
Egy kertben gyümölcsfák állnak. Minden gyümölcsfán annyi seregély lakmározik, amennyi a gyümölcsfák száma. A lakmározó seregélyek száma éppen 75-tel nagyobb, mint a gyümölcsfák számának tízszerese. Hány fa áll a kertben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gyümölcsfák számát jelöljük x-szel.

Tudjuk, hogy minden egyes gyümölcsfán ugyanannyi seregély van, ahány gyümölcsfa, tehát minden fán x db seregély tartózkodik.
Tehát ha x db fán x db seregély tartózkodik, akkor összesen x * x = x2 seregély van.
Azt tudjuk még, hogy a seregélyek összes száma 75-el több mint a fák számának 10szerese. Ez alapján a következő másodfokú egyenletet írhatjuk fel:

x2 = 10x + 75 (azért a fák számához adjuk a 75-öt, mert az egyenlőség így fog teljesülni, hiszen a seregélyek száma a nagyobb)

A következőképpen rendezzük:

x2 - 10x - 75 = 0 (a megoldóképletet használva megoldod)

Két megoldást kell kapnod: x1 = 15 ; x2 = -5

A negatív szám értelemszerűen nem megoldás, tehát akkor gyümölcsfák száma 15 db.

Ellenőrzés: seregélyek száma: 15 * 15 = 225 ; gyümölcsfák számának 10szerese: 150
Látható, hogy a 225 valóban 75-el több mint a 150.
0