Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
Valamelyik alkálifém-hidrogénkarbonát 1.0000 g-ját vízben oldjuk, és a 250 cm3 törzsoldatot készítünk belőle. ebből 20.00 cm3 -es részleteket titrálunk meg 0.0988 mol/dm3 koncentrációjú sósavval: az átlagfogyás 8,10 cm3. melyik alkálifémről van szó a feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
MeHCO3+HCl=MeCl+H2O+CO2 (A számok alsó indexek a képletekben, Me a fémek általános jele, és mivel alkálifémről van szó, egy vegyértékű. Tehát a reakció egyenletből látszik, hogy 1 mol sósav 1 mol alkálifém-hidrogénkarbonáttal egyenértékű)
20,00 cm3 részletre 8,10 cm3 0,0988 mol/dm3 koncentrációjú HCl fogy
250 cm3-re 250/20, azaz 12,5*8,10=101,25 cm3=0,10125 dm3 0,0988 mol/dm3 koncentrációjú HCl fogy
Ha 1 dm3 HCl oldatban 0,0988 mol HCl van, akkor 0,10125 dm3 ilyen oldat 0,0988*0,10125 mol, azaz 0,0100 mol HCl-t tartalmaz.
Ez a 0,0100 mol HCl 1,0000 g alkálifém-hidrogénkarbonáttal egyenértékű, 1 mol HCl pedig 100 g-mal. A hidrogéncarbonát-ion moláris tömege 61 (1+12+3*16), így a keresett fémé 39.
A moláris tömegeket tartalmazó táblázatból (jó esetben a periódusos rendszerből is) látható, hogy a keresett alkálifém a kálium.
1