Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika kérdés

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1943
A vízen 100 g tömegű fadarab úszik .
a, Mekkora a rá ható felhajtó erő?
b, Változik-e a fadarabra ható felhajtóerő, ha higanyon úszik?
c, Melyik folyadékban nagyobb a fadarab merülési mélysége?
d, Milyen irányú erővel tudnánk a fadarabot víz alá nyomni?
e, Hogyan számítható ki ennek a nyomóerőnek a nagysága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a) mivel úszik, így a test súlya megegyezik a felhajtóerővel, s mivel a súlya (`0,1\ kg*10 m/s^2=1\ N`), így a felhajtóerő is 1 N
b) mivel a higanyon is úszik itt is 1 N lesz a felhajtóerő (bár kevésbé fog bemerülni a folyadékba)
c) a vízben, mivel a felhajtóerő a kiszorított folyadék súlyával egyezik meg, így
`rho_"víz"*V_"víz"*g=rho_"higany"*V_"higany"*g" ⇒ "V_"víz"/V_"higany"=rho_"higany"/rho_"víz"`
amiből látható, hogy
`V_"víz">V_"higany"` kb. 13,6x több térfogat merül folyadékba víz esetében, mint a higanynál.
d) "Lefelé irányuló erővel"
e) `F_"nyomórő"=rho_"folyadék"*V_"test"*g-m_"fa"*g`

0