Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
474
Ecetsav móltömege 60g/mol- a disszociációs állandója 1,86*10 a "-5"-en.

Mennyi 3g/dm3 ecetsav oldat pH-ja?
Mennyi az ecetsav disszociációfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
K=1,86*10-5

CH3COOH = CH3COO- + H+

CH3COO- jele legyen A-

K=[H+] * [A-] / [ecetsav]
(egyensúlyi koncentrációk!)

[H+] = [A-]

1 mol ecetsav 60 gramm
3/60=1/20 mol ecetsav 3 g

keletkezik x mol H+ és x mol A-
egyensúlyban marad (1/20)-x mol ecetsav

K=1,86*10-5 = x2 / {(1/20)-x}

1,86*10-5 * (0,05-x) = x2

0,05*1,86*10-5 - 1,86*10-5 * x = x2

9,3*10-7 - 1,86*10-5 * x = x2

0 = x2 + 1,86*10-5 * x - 9,3*10-7

x1=−0.0009737 (negatív gyök, ez nem jó megoldás)
x2= 0.0009551

x=9,551*10-4 mol/dm3 az egyensúlyi [H+]

pH = -lg [H+] = -lg (9,551*10-4) = 3,02

Tehát a 3 g/dm3 ecetsav oldat pH-ja 3,02.


Az ecetsav disszociáció foka azt jelenti, hogy az ecetsav hány%-a disszociált:

Annyi ecetsav disszociált, amennyi H+ keletkezett.

disszociáció fok: x * 100 / (ecetsav kiind konc.) = 9,551*10-4 mol *100 / 0,05 mol = 1,91 %
Módosítva: 6 éve
2