Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
691
A sorozat huszadik eleme 41, d=5
a;Számold ki a 21. 30. és 1956. elemét a sorozatnak.
b;Számold ki az első 20 tag összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a20 = 41
d = 5
a21 = ?
a30 = ?
a1956 = ?
S20 = ?

Az a21 -et egyszerűen ki lehet számolni, mivel tudjuk az előtte lévő elemet:
a21 = a20 + d
a21 = 46

Van egy ilyen képletünk: an = a1 + (n-1)d
tehát
41 = a1 + (20-1)5
41 = a1 + 95
-54 = a1
vagyis az első elem -54
Ezt felhasználjuk a többi elem kiszámítására:
a30 = -54 + 29 · 5 = 91
a1956 = -54 + 1955 · 5 = 9721

Az összeg kiszámítására a képlet:
Sn = n · (a1+an)/2
S20 = 20 · (-54+41)/2 = -130

Vagyis:
a21 = 46
a30 = 91
a1956 = 9721
S20 = -130
1