Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Arany Jánosról 10 mondat

516
Arany János életéről kellene írni rövid mondatokat. (10 mondat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

3
⭕️ 19. század kiemelkedő alakja
⭕️ Nagyszalontán született, ott is tanított. A tanítás számára testi-lelki leépülést jelentett.
⭕️ Kisfaludy Társaság igazgatója (többször is pályázott ide: Elveszett alkotmány vígeposzával, és a Toldival, amivel elnyerte Petőfi rokonszenvét)
⭕️ Folyóiratokat indított: Szépirodalmi Figyelő, Koszorú
⭕️ Margit-szigeten nyaral - Őszikék kötetet ekkor írja meg a Gyulai Páltól kapott kapcsos könyvébe
⭕️ Petőfi halálhíre kihatott lírai műveire
Szerintem ezek a fontosabb adatai életrajzából.
0

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) magyar költő.
Szegény református családba született. Szüleinek késői gyermeke volt, akik féltő gonddal nevelték, hiszen a tüdőbaj miatt kilenc testvére közül nyolcat előtte elvesztettek. Ő azonban igazi csodagyerek volt, már tizennégy éves korában segédtanítói állást tudott vállalni, és támogatta idősödő szüleit.Irodalmi pályafutása 1845-ben Az elveszett alkotmány című szatirikus eposszal indult, de igazán ismertté az 1846-ban készült elbeszélő költeménye, a Toldi tette.Már pályája kezdetén is foglalkozott a közélettel, és politikai tárgyú cikkeket írt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban nemzetőrként vett részt.Az élete teljesen megváltozott, amikor a Kisfaludy Társaság igazgatónak választotta, és Pestre költözött. 1882. október 15-én egy Petőfi-szobor-avatáson fázott meg, és az azt követő tüdőgyulladásban hunyt el 65 éves korában.
0

Fentiek mellett érdemes megemlíteni, hogy idén Arany János emlékév is van, biztosan lesznek konferenciák és találkozók e kapcsán.
0