Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.osztályos kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
477
1. 1mol glicerin molekulának hány %-a C, H és O ?
2.Egy 1 értékű alkohol moláris tömege 60g/mol . Melyik ez az alkohol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A glicerin képlete: C3H8O3

Először is hány gramm 1 mol glicerin ?
C: 12 g/mol
H: 1 g/mol
O: 16 g/mol
Van 3 db szén, 8 db hidrogén, és 3 db oxigén, vagyis:
3 · 12 + 1 · 8 + 3 · 16 = 92 g/mol (<-- ez a 100 %)

C: 36 g szén van 1 mol-ban, ami:
36/92 · 100 = 39,13 %

H: 8 g hidrogén van 1 mol-ban, ami:
8/92 · 100 = 8,69 %

O: 48 g van 1 mol-ban, vagyis:
48/92 · 100 = 52,17 %

Ell.: 52,17 + 8,69 + 39,13 = 100 (valójában 99,99 jön ki ha összeadod, de csak a kerekítés miatt)
0