Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia lecke

Főoldal » Középiskola » Kémia
1267
1.Ha a hidrogén és a szén tökéletes égése oxigénben exoterm folyamat, vajon milyen lehet energiaváltozás szempontjából a víz és a szén-dioxid bontása elemeire?
2. „Ha tudsz mondani exoterm kémiai reakciót, akkor tudsz mondani endoterm kémiai reakciót is.” Mi az alapja ennek a tanári kijelentésnek?
3. Rendezd a következő reakcióegyenleteket!
a, NH3+O2→H2O+N2;
b, CH4+Cl2→CHCl3+HCl;
c, Fe2O3+Al→Al2O3+Fe;
d, C2H6+O2→CO2+H2O;
e, CH3OH+O2→CO2+H2O;
f, KMnO4+HCl→MnCl2+KCl+Cl2+H2O;
g, IO−3+I−+H+→I2+H2O;
h, Cu2−+I−→CuI+I2.
4. 53,0 g nátrium-karbonátot oldunk feleslegben lévő sósavban.
a, Hány gramm nátrium-klorid keletkezik?
b, Hány dm3 25 °C-os és standard nyomású CO2 képződik?
c, Legalább hány cm3 2,00 moldm3 koncentrációjú sósav szükséges az oldódáshoz?
A reakcióegyenlet: Na2CO3+2HCl=2NaCl+CO2+H2O.
5. Hány g víz keletkezhet 10,0 g hidrogéngáz és 10,0 g oxigéngáz reakciójában?
6. 3,00 mol KOH-ot, 1,00 mol Cr2O3-ot és 2,00 mol KNO3-ot összekeverve olvadásig hevítünk. Ekkor a következő kémiai egyenlet szerinti reakció megy végbe: 4KOH+Cr2O3+3KNO3=2K2CrO4+3KNO2+2H2O. Hány mol vízgőz távozik el a reakciótérből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, segítség, házi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1) endoterm
2)AHa az egxoterm az egyesülés, akkor ugyanaz visszafelé bomlás és endoterm.
a, 4NH3+3O2→6H2O+2N2;
c, Fe2O3 + 2Al→ Al2O3 + 2Fe;
d, 2C2H6+7O2→4CO2+6H2O
e, 2CH3OH+O2→2CO2+4H2O
Módosítva: 6 éve
0

1.Ha a hidrogén és a szén tökéletes égése oxigénben exoterm folyamat, vajon milyen lehet energiaváltozás szempontjából a víz és a szén-dioxid bontása elemeire?

endoterm

2. „Ha tudsz mondani exoterm kémiai reakciót, akkor tudsz mondani endoterm kémiai reakciót is.” Mi az alapja ennek a tanári kijelentésnek?

Az, hogy a megnevezett exoterm reakció ellenkező irányban endoterm folyamat.

3. Rendezd a következő reakcióegyenleteket!
a, 4 NH3+ 3 O2→ 6 H2O + 2 N2;
b, CH4 + 3 Cl2 → CHCl3 + 3 HCl;
c, Fe2O3 + 2 Al → Al2O3 + 2 Fe;
d, 2 C2H6 + 7 O2 → 4 CO2 + 6 H2O;
e, 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2O;
f, 2 KMnO4 + 16 HCl → 2 MnCl2 + 2 KCl + 5 Cl2 + 8 H2O;
g, IO-3 + 5 I- + 6 H+ → 3 I2 + 3 H2O;
h, 2 Cu2+ + 4 I- → 2 CuI + I2.
4. 53,0 g nátrium-karbonátot oldunk feleslegben lévő sósavban.
a, Hány gramm nátrium-klorid keletkezik?

Na2CO3 + 2 HCl = CO2 + H2O + 2 NaCl

nátrium-karbonát moltömege: 106 g/mol
NaCl moltömege: 58,5 g/mol

1 mol nátrium-karbonátból 2 mol NaCl keletkezik
106 g nátrium-karbonátból 2*58,5 g NaCl keletkezik
53,0 g nátrium-karbonátból a fele: 58,5 g NaCl keletkezik.

b, Hány dm3 25 °C-os és standard nyomású CO2 képződik?

1 mol nátrium-karbonátból 1 mol CO2 keletkezik.
53,0 g nátrium-karbonátból a fele: 0,5 mol CO2 keletkezik.

25 °C = 298 K
standard nyomás: 101325 Pa

Általános gáztörvényből:
p*V=n*R*T

V(m3)=n*R*T/p=0,5 mol * 8,314 J/(mol*K) * 298 K / 101325 Pa = 0,012 m3 = 12 dm3

c, Legalább hány cm3 2,00 mol/dm3 koncentrációjú sósav szükséges az oldódáshoz?
A reakcióegyenlet: Na2CO3 + 2 HCl = 2 NaCl + CO2 + H2O.

1 mol nátrium-karbonát 2 mol sósavval reagál
106 g nátrium-karbonát 2 mol sósavval reagál
53,0 g nátrium-karbonátból a felével: 1 mol sósavval reagál.

2,00 mol/dm3 koncentrációjú sósav 1 dm3-e (1000 cm3) 2,00 mol sósavat tartalmaz.
Akkor 1 mol sósavat 500 cm3 sósavoldat tartalmaz.

Tehát legalább 500 cm3 2,00 mol/dm3 koncentrációjú sósav szükséges az oldódáshoz.

5. Hány g víz keletkezhet 10,0 g hidrogéngáz és 10,0 g oxigéngáz reakciójában?

2 H2 + O2 = 2 H2O

2 mol H2 reagál 1 mol O2-vel és keletkezik 2 mol H2O
4 gramm H2 reagál 32 gramm O2-vel és keletkezik 36 gramm H2O
(10 gramm hidrogénhez 2,5-szer 32 gramm = 80 gramm oxigén kellene, tehát oxigén hiány van.)

4/32 gramm H2 reagál 1 gramm O2-vel és keletkezik 36/32 gramm H2O

10*4/32 gramm H2 reagál 10 gramm O2-vel és keletkezik 10*36/32 gramm = 11,25 gramm H2O

Tehát 10,0 g hidrogéngáz és 10,0 g oxigéngáz reakciójában 11,25 g víz keletkezhet.

6. 3,00 mol KOH-ot, 1,00 mol Cr2O3-ot és 2,00 mol KNO3-ot összekeverve olvadásig hevítünk. Ekkor a következő kémiai egyenlet szerinti reakció megy végbe:
4 KOH + Cr2O3 + 3 KNO3 = 2 K2CrO4 + 3 KNO2 + 2 H2O.
Hány mol vízgőz távozik el a reakciótérből?

Mivel a vízhez a hidrogének csak a KOH-ból jönnek, ezért csak a KOH mólszámaival kell számolni.

4 mol KOH-ból 2 mol H2O keletkezik
1 mol KOH-ból 2/4=0,5 mol H2O keletkezik
3 mol KOH-ból 3*2/4=1,5 mol H2O keletkezik

Tehát a reakciótérből 1,5 mol vízgőz távozik el.
Módosítva: 6 éve
1