Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Helló! Lenne 3-om kérdésem. Köszönöm a válaszokat :))

1. Egy téglalap egyik oldala 4 cm, kerülete 26 cm. Mennyi a kerülete annak a négyzetnek, amelynek területe egyenlő a téglalap területével?

2. Van 9 golyónk, látszólag teljesen egyformák. Az egyik golyó könnyebb, mint a többi. Rendelkezésünkre áll egy kétkarú mérleg. Legkevesebb hány mérésre van szükség a hamis golyó megtalálásához?

3. Öt dobozban úgy helyeztünk el 90 golyót, hogy az elsőbe beletettünk valamennyit, majd minden további dobozba hárommal több golyót tettünk, mint az azt megelőzőbe. Hány golyó került a legkevesebb golyót tartalmazó dobozba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Egy olyan négyzetet kell találni aminek a területe egyenlő 26-al.
A négyzet területe a2, tehát a2 = 26 ebből következik, hogy a négyzet egy oldala  26  lesz tehát a kerülete (4 * a) 4 *  26  lesz.

2.) 2 méréssel: mindkét oldalra rakunk 3 golyót, ha a mérleg egyensúlyban marad akkor nincs közte, ekkor a maradék 3 golyótbol kettőt rá rakunk a mérlegre ha az egyik nehezebb az lesz az ha egyensúlyban marad a harmadik lesz az. Ha az elején nem maradt egyensúlyban a mérleg akkor a nehezebbel csináljuk meg ezt a 3 golyós műveletet.

3.) Felírunk egy egyenletet: első doboz = x

x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 90
0