Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11.osztályos matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
590
Egy kör középpontja (-2;7) és érinti az x tengelyt. Írd fel a kör egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nem origó középpontú kör "képlete":
(x-x1)2 + (y-y1)2 = r2
(Itt az x1 és y1 a középpont koordinátái)

Ebből csak a kör átmérője a kérdés, és mivel érinti az x tengelyt, ezért a kör átmérője az x tengely és a kör középpontjának a távolsága. Ez a távolság 7, mivel a kör középpontja 7 egység "magasan van", az x tengelyhez képest (mert a középpont ordinátája 7).
Tehát r = 7

Ennél fogva, a kör egyenlete:
(x+2)2 + (y-7)2 = 49
Módosítva: 6 éve
0