Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Faktor számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
Mekkora annak a kb. 0,1n permanganát oldatnak a faktora, amelyből 0,1655g nátrium-oxalátra
24,3cm³ fogyott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
nátrium-oxalát: (COO)2Na2
Móltömeg: 134 g/mol

Egyenérték tömege: M/2=67g/mol

Reakció egyenlet:

2 KMnO4 + 5 Na2(COO)2 + 8 H2SO4 = 2 MnSO4 + K2SO4 + 5 Na2SO4 + 10 CO2 + 8 H2O

(V(fogyás) / 1000) * 0,1n * f = m(bemérés) / 67 (g/mol)

f = (m(bemérés) * 1000) / (67 (g/mol) * V(fogyás) * 0,1n) = (0,1655 * 1000) / (67 * 24,3 *0,1) =
1,0165
Módosítva: 6 éve
1