Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Haynau

190
Írj 10 összefüggő mondatot Haynauról!
(NE olyat, hogy mikor született meg stb...)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
1786. október 4-én a hesseni tartománygróf és egy zsidó patikuslány törvénytelen fiaként látta meg a napvilágot, apja azonban elismerte őt fiának, s így örökölhette a nevet, és az ezzel járó előjogokat is.

Haynau ifjú korában a katonai pályát választotta, 1801-től aktívan részt vett a napóleoni háborúkban és korán kitűnt tehetségével.

1805-ben francia fogságba esett, 1806-ban kapitány, 1830-ban pedig ezredes lett. 1835-től vezérőrnagyként Milánóban, Radetzky alatt szolgált, fokozatosan emelkedve ezredtulajdonosnak és 1847-ben temesvári hadtestparancsnoknak nevezték ki, de onnét összeférhetetlen természete miatt 1848 májusában, a Batthyány-kormány követelésére visszahívták.

A napóleoni háborúk idején tűnt ki tehetségével, 1848-ban már tábornok volt, és a Habsburgok észak-itáliai tartományaiban állomásozott.

Neve egész Európában hírhedtté vált, mikor 1849 áprilisában leverte a föllázadt Bresciát.

Mindamellett rábízták a felkelő Velence ostromát, melyet teljes erővel folytatott, majd 1849. május végén a magyarországi hadjárat vezetésével bízták meg.

Teljhatalmat kapott, amit azzal szolgált meg, hogy az oroszok segítségével június 20-21-én visszanyomta Görgeyt Perednél, elfoglalta Győrt, július 11-én visszaverte a Komáromból kitörni akaró magyar sereget, megszállta a fővárost, és nyomon követve Dembiñski seregét, Szőregnél, és augusztus 9-én Temesvárnál nagy győzelmeket aratott.

Az 1848-1849-es szabadságharc egyik leggyűlöltebb alakja Haynau volt, nemcsak hazánkban, hanem Európa más országaiban is hírhedtté vált kegyetlenségéről.

1849. október 6. gyásznapként vonult be a magyar történelembe, Julius Haynau tábornagy, az osztrák seregek főparancsnoka e napon végeztette ki Aradon a 13 tábornokot.

Az aradi vértanúk, és a törvényesen, a király által kinevezett Batthyány miniszterelnök kivégzése Európa-szerte olyan óriási felháborodást keltett, hogy Haynaut még 1849 végén visszahívták Magyarországról.

1849 decemberében tette közhírré: tetemes összeggel, 321 879 forinttal alapítványt hoz létre, amelynek kamataiból az éppen véget ért háború rokkantjai segélyben részesüljenek. És nem ám csak a császári oldalon harcolók, az összeget felerészben kellett a császári királyi haderő és a magyar honvédség veteránjai között szétosztani.

1850-ben Ferenc József nyugdíjazta, ekkor Szatmár megyében vásárolt magának birtokot Nagygécen, ott telepedett le, és ott élt haláláig, 1853. március 14-ig.
0