Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötvözetek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1182
Nátriumot és káliumot tartalmazó ötvözet 0,85 grammját vízzel reagáltattuk, 336 cm³ normálállaptú hidrogéngáz fejlődik. Hány nátriumatom jut az ötvözetben minden káliumatomra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenletek:

2 Na + 2 H2O = 2 NaOH + H2

2 K + 2 H2O = 2 KOH + H2

Bármely gáz 1 molja normál állapotban (0 fokon és légköri nyomáson): 22,41 dm3 térfogatú.

2 mol Na 1 mol hidrogéngázt (22,41 dm3-t) fejleszt.
2*23 gramm Na 22,41 dm3 hidrogéngázt fejleszt.
1 gramm Na 22,41/(2*23) dm3 hidrogéngázt fejleszt.
X gramm Na X*22,41/(2*23) dm3 hidrogéngázt fejleszt.

2 mol Kálium 1 mol hidrogéngázt (22,41 dm3-t) fejleszt.
2*39 gramm K 22,41 dm3 hidrogéngázt fejleszt.
1 gramm K 22,41/(2*39) dm3 hidrogéngázt fejleszt.
(0,85-X) gramm K (0,85-X)*22,41/(2*39) dm3 hidrogéngázt fejleszt.

336 cm3 hidrogén = 0,336 dm3 fejlődött összesen.

Ez a mennyiség az X gramm nátrium és a (0,85-X) gramm káliumból fejlődik:

X*22,41/(2*23) + (0,85-X)*22,41/(2*39) =0,336

X*22,41/46 + 0,85*22,41/78 - X*22,41/78 =0,336

X*22,41/46 - X*22,41/78 =0,336 - [0,85*22,41/78]

[22,41/46 - 22,41/78] * X = 0,336 - [0,85*22,41/78]

X = [0,336 - (0,85*22,41/78)] / [(22,41/46) - (22,41/78] =

= 0,091788 / 0,199866 = 0,459 gramm nátrium.

23 gramm nátrium (1 mol) 6*1023 darab,
1 gramm nátrium (6/23)*1023 darab,
0,459 gramm nátrium (0,459*6/23)*1023 darab.

Tehát minden kálium atomra 0,12 * 1023 darab nátrium atom jut.
Módosítva: 6 éve
1