Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,sűrgős!

Főoldal » Középiskola » Fizika
572
1. Mekkora a tömegvonzási erő két, 70 kg tömegű ember között, akik egymástól 0,5 m távolságra állnak?
 
2. Mekkora a tömegvonzási erő a Nap és Föld között? A Nap tömege 1,983·10^30 kg, a Föld tömege 5,974·10^24 kg, a Nap-Föld távolság 150 millió km.
 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Newton-féle gravitációs erőtörvény:
Fg = f · (m1 · m2) / r2
f = 6,67 · 10-11 (N · m2) / kg2

1.)
m1 = m2 = 70 kg
r = 0,5 m
Ha a képletbe behelyettesíted, ezt kapod: Fg = 0,000001307 N

2.)
mnap = 1,938 · 1030 kg
mföld = 5,974 · 1024 kg
r = 150 000 000 000 m
Képletbe behelyettesítve ez jön ki (elég nagy szám, szerintem te is üsd be a számológépbe :D ):
Fg = 3,512 · 1022 N

Remélem nem írtam el semmit...
0