Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számold ki a kocka felszínét és a térfogatát

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1244
Számold ki a kocka felszínét és a térfogatát, ha
a, lapátlója 20 cm
b, testátlója 13cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, tétel, 8, térfogat, felszín, kocka, pitagorasz, lapátló, testátló
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Illik tudni, hogy az x oldalú négyzet lapátlójának hossza x*√2, az adottak szerint ennek 20-nak kell lennie, tehát x*√2=20, vagyis x=20/√2, ezt a törtet 2-vel bővítve: (√2*20)/2=√2*10 cm.t kapunk a kocka élére, így a térfogata (√2*10)³=√8*1000 cm³, igény szerint lehet kerekíteni. A kocka egy oldallapjának területe (√2*10)²=2*100=200 cm², 6 ilyen határolja, így felszíne 6*200=1200 cm².

b) Az x élhosszú kocka testátlójának hossza x*√3, tehát x*√3=13, erre x=13/√3=√3*13/3 cm adódik, így térfogata (√3*13/3)³=√27*2197/27 cm³, felszíne 6*(√3*13/3)²=6*3*169/9=338 cm².
1