Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokúra redukálható magasabbfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
699
A feladat az, hogy (x²+5x)²-2(x²+5x)=0, a két zárójelet felbontottam és aztán összevontam, így lett x⁴+10x³+23x²-10x=24. Órán új ismeretlent vezettünk be és úgy alakítottuk másodfokú egyenletté de most nem tudom mi legyen az új ismeretlen. Köszönöm szépen előre is a segítséget!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, másodfokú, emelt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Úgy, hogy nem bontod ki a zárójelet; nem nehéz észrevenni, hogy a két zárójelben x²+5x van, így ha azt mondjuk, hogy legyen x²+5x=t, akkor ezt az egyenletet kapjuk:

t²-2t=0, ez egy másodfokú egyenlet, amit ráadásul nem is túl bonyolult megoldani, ha kiemelünk t-t:

t*(t-2)=0, ennek a megoldása t=0 és t=2. Mivel t=x²+5x volt, ezért még két egyenletet kell megoldani:

0=x²+5x, ennek a megoldása: 0=x*(x+5), tehát x=0 és x=-5
2=x²+5x, vagyis 0=x²+5x-2, ezt pedig megoldod megoldóképlettel.
0

Még egy dolog; kibontás után az a 24 hogy született oda?
0