Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segiteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
661
Egy kétjegyű szám első számjegye 4-gyel nagyobb, mint a második. Ha az első számjegyhez 1-
et, a másodikhoz pedig 2-őt adunk, akkor az így keletkezett szám és az eredeti szám összege
158 lesz. Mi volt az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Mindjárt megcsinálom. Jó?
0

Szia!
Jelöljük x-szel az ismeretlent! (én a második számjegyet jelöltem x-szel)
Az én számitásaim alapján az
1. szj.: x + 4
2.szj.: x
Ezeknek az értéke (1.szj a tizesek helyén van, 2.szj meg az egyesek helyén)
1.szj.: (x + 4) * 10 = 10x + 40
2.szj.: x

A hozzáadás utáni számjegyek
1.szj.: x + 5
2.szj: x + 2
Értékük:
1.szj: (x + 5) * 10 = 10x + 50
2.szj: x + 2

Ezekből az adatokból fel lehet már irni egy egyenletet,
Tehát az eredeti és a keletkezett szám értéke megegyezik 158-al.

(10x + 40 + x) + (10x + 50 + x + 2) = 158
22x + 92 = 158
x = 3

Tehát az eredeti szám a 73. (Be kell helyettesiteni az x-szel az eredeti számjegyeket)

0

Csatoltam képet. Ezeket (és más típust is) Magyarázom a youtube csatornámon. Ha meg akarod érteni, érdemes megnézned. Köszi!
https://www.youtube.com/watch?v=j21MOo3lX-o&list=PLwXxAxAEOlGi9V6gg5-bKzSjBVAQMubor
Módosítva: 6 éve
0