Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leibniz sor konvergenciatartomány

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
584
Meg kell adni a (-1)ⁿ(x+2)ⁿ konvergenciatartományát. A képlet ugye a(n)(x-a)ⁿ, ilyenkor az a=-2? És a képlet további tagja mi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Alapszintű megoldás: (nem ezt kérdezted)
`sum_(n=0)^∞ (-1)^n(x+2)^n` egy mértani sor. A sorozat paraméterei: első eleme 1, kvóciense `-x-2`. A mértani sor akkor konvergens, ha `|q| < 1`, vagyis
`|-x-2| < 1`
vagyis `-3 < x < -1`

Konvergenciakritériumos megoldás: (ilyet kérdeztél)
Az `a_n(x-a)^n` hatványsorban `a_n=(-1)^n`, `a=-2`.
A `sum_(n=0)^∞ a_n(x-a)^n` sor konvergenciasugara:
`R=1/(lim_(n→∞) root(n)(|a_n|))=1/(lim_(n→∞) 1)=1`

Ez azt jelenti, hogy `|x-a| < R` vagy `≤ R` a konvergenciatartomány (az egyenlőség kérdéses).
`|x+2| < 1`
vagyis `-3 < x < -1`
Meg kell külön nézni azt is, hogy `|x+2| = 1` esetén konvergens, vagy divergens-e a sor.
a) Ha `x+2=1`: `sum_(n=0)^∞ (-1)^n(1)^n` ez divergens
b) Ha `x+2="-1"`: `sum_(n=0)^∞ (-1)^n(-1)^n` ez is divergens
Tehát nyílt intervallumban konvergens: `-3 < x < -1`
Módosítva: 6 éve
0