Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex számok szorzása! Eltűnhet a képzetes rész?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
622
(2+2i)(1-i) = 2-2i+2i-2i² = 2 - 2i²
Ha az i² = -1, akkor -2*-1 = 2, tehát a szorzás eredménye 2+2=4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Igen.
Jól számoltál. Van olyan, mikor eltűnik a képzetes rész, van mikor a valós rész.

Ha nagyon aprólékosan szeretnéd felírni a mostani feladatot, akkor: 4+0i, azaz
(a+bi)-ben az a=4 , b=0.
0

A másik dolog, hogy ha kiemelsz 2-t az első tagból, akkor 2*(1+i)*(1-i) szorzatot kapjuk, ennél pedig tudjuk használni a tanult azonosságot: 2*(1²-i²)=2*(1+1)=4.

És természetes, hogy két komplex szám szorzata lehet valós szám, elvégre i*i is -1.
0